22 May, 2020
Reageer

X

Wing Life - Rikus

>>>

WING LIFE 

Het Engelse 'wing it' betekent improviseren, iets doen zonder gedegen voorbereiding of oefentijd. Het leven is bij uitstek een gelegenheid om dit toe te passen; daar komen de mooiste levenslopen uit voort. De sprong wagen, iets spannends doen zonder de uitkomst te weten: wij houden van eigengereide vrijbuiters die het leven leven op een manier die bij hen past. Voor deze Wing Life serie portretteer ik mensen die het net anders doen, deze keer luisterde ik naar Rikus Kloosterhuis in het bossie op de Hoge Berg én in zijn studio. Lees hier zijn verhaal:

De contrabas is het favoriete instrument van Rikus. Hij bespeelt meerdere instrumenten, maar deze gigant is hem op het lijf geschreven en het gemakkelijk te begrijpen waarom. De bas bepaalt de basis en is dus enorm bepalend aanwezig, zonder verder erg op de voorgrond te treden. Is dat geen mooie paradox van eigenschappen? 

Hij kwam als stadsjongen vanuit een multiculturele buurt via zijn technisch aangelegde hersenen aanspoelen op Texel en bevoer van daaruit de wereld om zijn eigen onderzoek uit te voeren; dan moet je zowel zelfbepalende karaktertrekken hebben als onderdeel van een groter geheel willen zijn. Kunnen rondzwemmen op zijn eigen manier binnen het aquarium van een isotopen laboratorium. 

Waar Rikus eerst het lab naar het water bracht, heeft hij later een oase op het land gemaakt. Hier geen biochemische processen, maar menselijke, creatieve ontwikkelingen. Zijn studio is een luilekkerland van melk, honing, bier en klank. Elk muziekminnend mens zal zich in een creatief walhalla wanen, en het is er niet alleen knus, omhullend en stimulerend, maar de ruimtes zijn ook futureproof. Je wil je vergapen aan alle instrumenten, originele details en professionele apparatuur om vervolgens in een hoekje te kruipen, een fijne plaat op te zetten en dan de composities te laten stromen. Hier voelt Rikus zich als een vis in het water en wil hij anderen de ruimte geven ook hun eigen weg te gaan. Vanuit deze trekpleister rijdt hij het eiland over om te ondersteunen waar hij maar kan, lekker kabels te trekken en te zorgen dat alles optimaal draait. En op hun beurt vinden allerlei spullen hun weg hier weer naartoe om aan een tweede leven in de opnamestudio of oefenruimte te beginnen. Op deze manier trekt deze plek mensen aan met dezelfde mentaliteit: tijd nemen, voor elkaar, voor experimenteren, voor vruchtbaar samenzijn.

Zo heeft Rikus zijn eigen biotoop gecreëerd, waar eenieder met vindingrijke wensen mag gedijen.

Reactie(s) op:

Wing Life - Rikus

X