16 Nov, 2018
Reageer

1. 2018-11/1542393155_image

X

Kindertijd

Kindertijd in de jaren '80 in Oosterend

* Rennend over de stoep naar school toe, bij de dorpsgek trek je een extra spurtje.
* Meehelpen bij het maaien bij vakantiehuisjes, op de terugweg zo'n honger hebben dat je maag zich samentrekt maar het wel uit je hoofd laten daar thuis iets van te zeggen en gewoon wachten tot je moeder het eten klaar heeft (en dat dan met lange tanden opeten).
* Verlegen zijn, maar de korstjes van de koffiekoek zo lekker vinden, dat je bij de zijdeur de bakkerij binnen gaat en vraagt om ouwe koek.
* In de klas blij zijn als de meester je favoriete psalm op de piano ramt.
* Overal duidelijkheid: op school, op straat, thuis, in de seizoenen.
* Over het hek in je achtertuin klimmen en dan de muzieknis tot je beschikking hebben, waar je eindeloos met je vriendin tegen de muur aan tennist.
* Paarse tenen en lippen in Molenkoog en na afloop van de zwemles sprinten naar de douches, zodat je onder de linkerstraal kan, die het warmst is. Lijden, maar totaal accepteren dat het leven voor pezige meisjes niet perse eerlijk is.
* Met je vriendin op de matras op de grond van je kinderkamer uren in Suske en Wiske liggen lezen.
* Kokosbolletjes maken en in de buurt uitdelen (niet te veel, daar zijn ze echt veel te lekker voor).
* Op een hele reeks baby's passen voor twee gulden, chips en cola.
* Bollen pellen en van het verdiende geld een stereotoren kopen en cassettebandjes van Madonna.
* Staren naar de rook van de sigaret die permanent in je opa's mondhoek geklemd zit en luisteren naar het tegen elkaar wrijven van zijn in geitenwollen sokken gestoken voeten.
* Als je vriendin bij je logeert een schrijfschrift oeverloos over en weer geven, omdat je nu eenmaal nooit uitgepraat bent. Hoe vaker je elkaar ziet, hoe meer je elkaar te vertellen hebt, is de regel in die jaren.
* Het laatste woord roepen als je opa klaar is met voorlezen uit de bijbel, een onmogelijke opgave omdat hij zijn kunstgebit nooit in heeft (een spel dat hij bedacht had om je wel bij de les te houden).
* Op een stroperige zomerdag langs de schuttingen in je straat lopen en bedwelmd door de sterke houtgeur beseffen dat je een ademend wezen bent en daar zo door overspoeld worden dat je snel een liedje gaat zingen om weer terug te keren in je steeg en lichaam.
* Wagenziek uit het raam hangen en tegelijkertijd genieten van de wind door je haren, tranende ogen veroorzakend.
* Naar club en gym gaan zonder erbij na te denken, meedoen met spelletjes op Koningsdag en het spel van Oosterend Present, niet omdat je dat durft, maar omdat je meegevoerd wordt door de golf die gemeenschap heet, onzichtbaar vastgehouden door alle mensen om je heen.
* In de zomer elke woensdagmiddag naar het strand, sjouwend met een bananendoos, parasol en schepnet. Bij zonsondergang de oplichtende ribbeltjes van de zeedruiven die in de gracht van je zandkasteel dobberen bewonderen.
* Bellen naar Radio Texel om Total Eclipse of the Heart aan te vragen en dat dan opnemen als ze het draaien.
* Naar de Waddenzee fietsen zonder rode jas, omdat er onderweg stieren in de wei staan.
* Alleen naar de kerk hoeven als er kindernevendienst is en dankbaar zijn voor de boekjes die je daar krijgt.
* Complete dagen in de sporthal doorbrengen en trots zijn dat jij de telling mag bijhouden bij het volleyballen.

Zo'n kindertijd overtref je de rest van je leven niet meer, wat soms voor nostalgie zorgt. Vooral als het je niet altijd lukt je eigen kinderen een soortgelijke jeugd te geven. Jezelf dan voorhouden dat zij een kindertijd in de jaren '10 meemaken, waar vast over dertig jaar ook iets moois over te zeggen valt.
 

Reactie(s) op:

Kindertijd

X