24 Nov, 2018
Reageer

X

De schoonheid van Bali

>>>

Je kunt het Bali niet kwalijk nemen dat het bedolven wordt onder de toeristen: er is simpelweg te veel schoonheid.

Eindelijk konden we weer brommer ritjes maken, nadat dat in Maleisië twee maanden lang niet mocht. Eerst probeert je geest vat te krijgen op alles wat je ziet, poogt het elk detail vast te houden. Maar al snel realiseer je je dat het te overweldigend is wat er allemaal langs flitst, er is te veel om te verwerken. Dan laat je alle stukjes bekoorlijkheid een grote waas worden, alle pracht vliegt aan je voorbij terwijl je er doorheen racet, waardoor het een grote wikkel van glorieuze elegantie wordt.

De middelste zoon, die voor me op de scooter zat, riep uit: "de wereld is zo'n mooie plek! Niet alleen de natuur, maar ook de dingen die de mens gemaakt heeft!" Het is waar, Moeder Natuur en de culturele decoraties vullen elkaar hier perfect aan. Zelfs als de omgeving rommelig is, lichten de stipjes met de hand vervaardigde offertjes, versieringen of bloemen de hele plek op.

We stapten vaak af, wandelden door de rijstvelden, langs de inwoners die rijst oogstten en hun vee en land verzorgden, en we vonden net op tijd een schuilplaats toen de te verwachten stortbui losbarstte.

Het hele eiland is één grote tempel. Rijdend of lopend door de enorme candi bentars (gesplitste poorten) kom je keer op keer een nieuw deel binnen. Je voelt je omringd door de poging van de Balinezen om evenwicht en harmonie te zoeken tussen dharma (orde in de kosmos) en adharma (wanorde): het reist door de lucht, zoals de rook van de wierookstokjes en de geluiden van de gongs en xylofoons.

Reactie(s) op:

De schoonheid van Bali

X