24 Nov, 2018
Reageer

X

Chinees Nieuwjaar in Hội An, Vietnam

>>>

We zaten op de glooiende oever, te midden van duizenden mensen, met uitzicht op de rivier. Voor ons een bootje op het zwarte water en naast ons een hoop kratten met feestelijke inhoud, klaar om te knallen. De mensen in de boot hadden een geweldige missie: vul de rivier met kleine, heldere, kleurrijke, papieren kandelaars. Ze zonden een stralende lichtstroom het water op, de wensen van ons allemaal meenemend, vol verwachting - het jaar van de Aap in. Om middernacht probeerden sommige mensen zelf een kaars op de rivier los te laten, ze faalden jammerlijk en vielen in het water, tot ons vermaak. Toen ging het vuurwerk af en het was alsof ze probeerden een supernova na te bootsen: het was een van de prachtigste dingen die de mens zich ooit heeft voorgesteld en vervolgens daadwerkelijk heeft gemaakt. Kijkend naar de lucht, door de palmbomen heen, met mijn mannen, beleefde ik een magische nacht.

Op de terugweg naar ons hotel werden we vergezeld door honderden mensen op motorfietsen, op weg naar een van de tempels om hun nieuwe jaar op de best mogelijke manier te beginnen. Op de stoepen verbrandde men gekleurd papier en nepgeld als een offer voor overleden voorouders. Kinderen paradeerden trots rond in hun nieuwe kleren, met rode geld-enveloppen in hun handen.

Hội An was de perfecte plaats voor Tet-vieringen: deze charmante stad is altijd bedekt met een overvloed aan kleurrijke lantaarns, en nu werden de decoraties nog uitbundiger. Bij het naderen van het nieuwe maanjaar zetten mensen grote planten met gele bloemen of een Marumi-kumquat (een soort mandarijnboom) buiten hun huizen, net zoals we een kerstboom in onze huizen plaatsen.

Reactie(s) op:

Chinees Nieuwjaar in Hội An, Vietnam

X