26 Dec, 2018
Reageer

1. 2018-12/1545840211_image

X

Bedrading

De wereld bestaat uit een onbevattelijke verscheidenheid. Letterlijk miljoenen plantensoorten, diersoorten, bacterien, schimmels; onze planeet herbergt eenoogkreeftjes en blauwe vinvissen van 170 ton. Grote bio diversiteit zorgt voor een gezond ecosysteem. En wat ook niet onbelangrijk is: het maakt het leven op deze aarde zo mysterieus en betoverend.

De werking van elke levensvorm is minstens zo raadselachtig en altijd ingenieus. Bij het spreken van een mens werken linker-en rechterhersenhelft razendsnel samen en vervolgens spannen zich 100 spieren in het lichaam aan om de bedachte zin ook daadwerkelijk uit te spreken. Zo bekeken zal iedereen toch beamen dat alles verbazingwekkend en prachtig in elkaar steekt.

Als de waan van de dag ervoor zorgt dat onze blik zich weer vernauwt en inzoomt op ordinaire zaken en afgezaagde automatismen, als we weer in onze alledaagse stramienen voortmarcheren, dan wordt dit soms vergeten. Natuurlijk, elk mens is uniek, daar zijn we het over eens, maar we moeten natuurlijk niet té bijzonder zijn. We kijken vol ontzag naar National Geographic, maar voelen weerstand als er iemand in onze buurt iets afwijkt van de massa.

Het is niet gemakkelijk om een buitenbeentje te zijn en al helemaal niet fijn dat het de norm is dat diegene zich dan ook nog moet verklaren: waarom vind je niet leuk/prettig/tof wat wij wel graag doen? Terwijl ook een grote verscheidenheid aan mensen, met al hun verschillende kwaliteiten en talenten, van levensbelang is voor onze soort. Een goed funtionerende maatschappij heeft zowel denkers als doeners, zowel snelle-reageerders als rust-bewaarders, zowel mensen die zich met de details bezighouden als mensen die het overzicht houden nodig.

Blijkbaar is een uitzondering, iemand die niet klakkeloos meeloopt met de kudde, nog altijd confronterend of bedreigend. Kennelijk kijken we het liefst in spiegels die alleen de oppervlakte reflecteren en voelt het lekker als iemand net als jij denkt en in jouw straatje past. Dat de mens die 'anders' is ook inlevend, humorvol, intelligent, zorgzaam, loyaal, serieus, meevoelend, leergierig, betrouwbaar, creatief, enthousiast, sociaal, concensieus, vindingrijk, trouw, zelfstandig, ruimhartig, hardwerkend en bescheiden is, lijkt er dan niet zoveel meer toe te doen.

Het is inmiddels wel bekend dat elk brein anders werkt, maar het feit dat het werkt is toch al een wonder! Al die stroomstootjes, signalen van de sensoren aan de zenuwcellen, het zenuwstelsel dat zich in ons hoofd bevindt, is opgebouwd uit vele tientallen miljarden neuronen waarvan elk in verbinding staat met duizenden andere neuronen. Het is waarschijnlijk de meest complexe structuur in het universum en toch malen we er doorgaans niet om. Neurodiversiteit is niet alleen belangrijk, maar het maakt de wereld ook zoveel mooier, iemand met een andere blik kan nog eens verrassen.

En dan heb ik het nog niet eens over dat andere, dat wij zijn, buiten onze kop om. Want ook onze spirits uiten zich allemaal op hun eigen manier. Als hart en hoofd moeite hebben om indrukken te verwerken, zegt men wel eens dat iemand meer eelt op de ziel moet kweken. Ik snap wel dat we hier op aarde een laagje op onze ziel kunnen gebruiken. Maar toch niet een te dik vlies, zodat ieders licht er nog wel doorheen kan stralen; anders lopen er alleen nog maar fletse, geblindeerde geesten rond.

De schoonheid zien van diversiteit is voor velen nog lastig, en dat maakt me strijdbaar en moedeloos tegelijk. Ik dank iedereen, die bereid is in iemand anders schuitje te stappen en een stukje mee te roeien, voorbij de grenzen van 'wat hoort', iedereen die de fantastische, vernuftige bedrading van een ander ziet.

Lang leve de liefde & de variatie!

Reactie(s) op:

Bedrading

X